Vlaanderen
Klasse.be

Wereld­burgerschap en cultuur

Een school is geen eiland, maar is diep ingebed in de samenleving. Hoe maak je leerlingen bewust van hun culturele context en de waarde ervan? En hoe help je hen om hun rol op te nemen in de maatschappij en bij te dragen aan de wereld?

Kinderen in het afrikamuseum

Op klasbezoek in het AfricaMuseum

Een klasuitstap naar het AfricaMuseum in Tervuren is een beetje reizen. Juf Leen en haar kleuters tonen wat jij er met je klas kan beleven.

Illustratie van leerlingen die door een deur gaan en allemaal hetzelfde worden
Tips

Meervoudige identiteit: help leerlingen het zelf uitzoeken

In een superdiverse maatschappij zoeken leerlingen hun plek. Jij kan hen helpen een positieve meervoudige identiteit te ontwikkelen.

Steffie De Baerdemaeker diversiteit
Specialist

“Diversiteit gaat niet over de ‘speciallekes’”

Denk jij bij 'diversiteit' aan leerlingen met een migratieachtergrond of een beperking? "Word je bewust van je eigen referentiekader."

Emilie Le Roy over thuisidentiteit
Duiding

Wat als de thuisidentiteit van een leerling botst met de school?

Rachid verkoopt geen wafels ten voordele van de GWP. ‘Het zal wel met zijn religie te maken hebben’ Maar is dat wel zo?

Met je Lerarenkaart

De steile opgang van Mons: 5 hoogtepunten

Mons (Bergen) is een verborgen parel in België. In de voormalige industriestad zijn cultuur en geschiedenis met elkaar verweven. Deze 5 toppers zetten je op weg voor een belevingstocht langs moderne kunst, architectuur en wetenschap. Verrassend en met bergen voordeel met je Lerarenkaart. 1. Belfort Geniet je graag…

Verhaal

Wat maakt jongeren vatbaar voor radicale ideeën?

Jongeren worden vatbaar voor radicale ideeën wanneer ze het gevoel hebben dat ze nergens bijhoren. Jongerenwerker Christian vertelt hoe het hem overkwam als tiener. Hij legt ook uit wat leraren kunnen doen om jongeren te ondersteunen in hun zoektocht naar een gezonde identiteit.

Klas op bezoek in het MAS
Met je Lerarenkaart

Met je klas naar het MAS in Antwerpen

In het Museum Aan de Stroom (MAS) leidt een gids jou en je klas spelenderwijs langs de expo 'Betoverende Dieren' tot in het kunstatelier.

Beeld uit de video over polarisering
Specialist

Hoe een meningsverschil kan uitgroeien tot een gepolariseerd conflict

Polarisering komt vroeg of laat je klas binnen. Van mening verschillen is op zich geen probleem. Maar wanneer is een discussie onschuldig, en wanneer is er meer aan de hand? En waarom escaleert het ene conflict wel en het andere niet? Expert polarisering en radicalisering Emilie Le Roi (Departement…

Leerligen hangen panelen op met boodschappen - Stella Maris in Merksem
Zo doen zij het

“Dankzij het project COEXIST voelen alle leerlingen zich thuis op onze school”

Stap Stella Maris in Merksem binnen en je voelt het meteen: deze school ademt COEXIST of samenleven. Het woord staat in reuzenletters op de grond en de filosofie erachter zit ook in het pedagogisch project. De boodschap? ‘Hier is plaats voor iedereen.’ © Tine SchoemakerCOEXIST Stella Maris in…

preventie polarisering conflict school
Specialist

Zo voorkom je conflict en polarisering op school: de preventiepiramide

Maatschappelijke discussies worden harder en bitser. Ook bij jongeren. Voorkom polarisering en conflict op school met preventie op 5 niveaus.

2 meisjes bij een kunstwerk in verbeke foundation
Met je Lerarenkaart

Op tocht met je klas door Verbeke Foundation in Kemzeke

Ga je op klasuitstap naar Verbeke Foundation, hou je dan klaar voor een inspirerende tocht door het museum en de tuin van deze kunstensite.

leerlingen fluisteren in het oor van 'Cosmogolem'
Met je Lerarenkaart

Op ontdekking met je klas naar LABIOMISTA in Genk

Wandel met je klas door openluchtexpo Labiomista in Genk langs de dieren en kunstwerken van Koen Vanmechelen en leer over diversiteit.

Lien De Saegher (KU Leuven) over ruimte-educatie
Specialist

Ruimte-educatie helpt tegen baksteen in de maag

12-jarigen willen later een villa en geen rijwoning, ontdekte Lien De Saegher (KU Leuven): "Willen we draagvlak voor duurzaam wonen, dan verdient ruimte-educatie een plek in de klas én moet het beeld in leermethodes minder stereotiep."

Portret Tim Verheyden
Specialist

“Klassen zijn dé plek om kritisch denken te stimuleren”

Sociale media doen leerlingen twijfelen over het corona-vaccin. Tim Verheyden: “Een klas is dé plek voor discussie en kritisch denken."

Beeld uit de expo 'destination sweetheart'
Met je Lerarenkaart

Deze 13 expo’s verrijken je lessen over migratie en racisme

Deze expo's geven een kijk op ons koloniale verleden, de oorlogen, vluchtelingen- en migratiestromen. Met je Lerarenkaart verdiep je je in thema's als diversiteit en racisme.

lerarenopleider Eva Dierickx en werkplekbegeleider in de lerarenopleiding Joyce Loir
Gesprekstips

Racistische uitspraken bij kinderen: hoe reageer je?

Ook jonge kinderen doen racistische uitspraken. “Al zijn die vaak niet kwetsend bedoeld, laat ze niet passeren”, zeggen Eva Dierickx en Joyce Loir. Hoe reageer je het best? 5 inzichten en tips voor kleuter- en lager onderwijs.

Klimaat alternatieve projecten
Zo doen zij het

“Klimaat moet een positief verhaal worden, ook op school”

Leraar aardrijkskunde Koen Meirlaen informeert zijn leerlingen en collega's over klimaat, samen bedenken ze haalbare acties op school.

Gokken jongeren you bet
Tips

Wat leer jij je leerlingen over gokverslaving?

1 op de 5 leerlingen (14-18 jaar) gokte al eens voor geld. Hoe weet je of je leerlingen gokken? En hoe maak je het thema bespreekbaar?

leerlingen spelen toneel
Zo doen zij het

Cultuur in de klas: een vleugje schoonheid in coronatijd

Met een cultureel dynamoPROJECT en veel schoonheid countert VBS Sint-Paulus uit Gent de coronatijden. Waarom trekken ze die kaart in volle crisis? En hoe doen ze dat?

kinderen wassen handen op school
Duiding

De viruskennis áchter de coronaregels op school

Ken jij de juiste wetenschappelijke kennis achter de coronaregels op school? Informeer je en blijf zo leerlingen, collega's en jezelf motiveren.

turnleraar Ellen Van Peteghem leert haar leerlingen fietsen
Zo doen zij het

Zet je turnleraar in tegen kansarmoede

Kansarme leerlingen lopen extra risico op overgewicht. Met een gedreven turnleraar maak je van je armoedebeleid een echt bewegingsbeleid.

Kinderen in de moestuin van 't Grom in Mechelen
Met je Lerarenkaart

Op klasuitstap naar ’t Grom in Mechelen

Op klasuitstap naar groentemuseum 't Grom: volg een rondleiding, bezoek de tuinen, en bereid een gezonde maaltijd met de verse oogst.

Ervaringsgericht leren
Tips

Zo maak jij een buitenles haalbaar

Een buitenles zonder wapperende blaadjes en uitgelaten leerlingen? Met deze tips trek je zonder zorgen naar buiten. Overwin jij je drempels?

portret Jan Allegaert
Trend

Waarom een buitenles goed is voor jou en je klas

Met je leerlingen naar buiten trekken voor je les? Lerarenopleider Jan Allegaert van Vives Kortrijk deed onderzoek en vertelt waarom het voor jou en je klas goed is om je les buiten te organiseren.

Professor Ferre Laevers, directeur van het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs (CEGO) van de KULeuven doet al sinds de jaren 70 onderzoek naar ondernemingszin bij leerlingen.
Specialist

Eindtermen ondernemingszin halen? “Voorkauwen verboden”

Sinds 1 september 2019 zijn er in de eerste graad secundair eindtermen ondernemingszin. Hoe maak je leerlingen ondernemend? Prof. Laevers geeft duiding.

Met je Lerarenkaart

Klasbezoek aan het M – Leuven

‘In-vorm’ titelt de rondleiding in M voor de kleurrijke bende kleuters van Mater Dei in Leuven. En in vorm, dat zijn ze ook! Juf Ingrid is vaste klant. “Ik kom hier jaarlijks met de tweede kleuterklas, en telkens is het programma een verrassing.” Gids Karen verzamelt 13 paar nieuwsgierige ogen…

leerlingen van buso De Zeeparel halen speculaas uit de vorm
Met je Lerarenkaart

Speculaas bakken in het Bakkerijmuseum – Veurne

Samen met 17 buitengewone leerlingen bakken we speculaas in het atelier van Kristof, de vaste huisbakker van het Bakkerijmuseum in Veurne.

Met je Lerarenkaart

Klasuitstap in het Gallo-Romeins museum – Tongeren

Juf Stefanie trekt ‘Ten aanval!’ met haar klas naar het Gallo-Romeins museum. “Al 7 jaar komen we met het vijfde leerjaar naar Tongeren. Het museum brengt de geschiedenisles helemaal tot leven.” Klasse-redacteur Klara geniet mee. “Kunnen jullie tegen bloed?” Rudy – de meest begeesterde der gidsen – maakt ons…

Racisme op school: expert Naima Charkaoui
Specialist

Racisme op school: zie jij meer dan het topje van de ijsberg?

Racisme leidt tot een negatief zelfbeeld en mindere onderwijsprestaties. “Ook ‘complimenten’ kunnen diepe wonden slaan”, zegt expert Naima Charkaoui. Daarom pleit ze voor racismewijsheid op school.

Kinderen voor kunstwerk met witte zakdoeken
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in Mu.ZEE – Oostende

Juf Sigrid testte met haar derde leerjaar Mu.ZEE uit. Het werd een actieve ontdekkingsreis in de wereld van de moderne en hedendaagse Belgische kunst.

Tieners spelen met waterbaan in Hidrodoe
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in watermuseum Hidrodoe – Herentals

Juf Phedra testte met haar tweede leerjaar Hidrodoe uit. Een museum in het teken van water, met 120 doe-activiteiten op maat van 4 tot 16-jarigen.

leerlingen van het VISO Gent die rappen in de klas
Verhaal

Rappen in de klas: “Taal leren zonder het te beseffen”

Hiphop is populair als methodiek op school. Het is een laagdrempelig genre om alle jongeren te bereiken. "Zonder het te beseffen pikken ze nieuwe woordenschat op."

Ruben Mersch geeft tips voor een debat in de klas
Gesprekstips

Bang voor debat in de klas? Niet met deze 8 tips

Bang dat een debat in de klas ontaardt in conflict? Filosoof Ruben Mersch toont hoe jij je leerlingen constructief van mening laat verschillen.

Veroniek (juf vierde leerjaar de Vlinderboom) in samenwerking met leerlingen in de klas
Zo doen zij het

Leraar dko en basis, samen voor de klas

5 jaar staat juf Veroniek voor de klas. Muzische vorming bleef steeds beperkt tot een uurtje knutselen of moest baan ruimen voor een onaffe rekenles. Nu tilt co-teachen met dko-juf Miranda haar muzische uren naar een hoger niveau.

3 inspecteur-adviseurs over interlevensbeschouwelijke competenties
Specialist

Interlevensbeschouwelijke competenties: “Als samenleven op school niet lukt, dan ook later niet”

Klassen worden diverser, ook qua levensbeschouwing. Hoe kan je leerlingen op dat vlak verbinden en respectvol leren omgaan met elkaar? Zijn de 6 verplichte uren interlevensbeschouwelijke competenties (ILC) een sleutel?

Leerlingen van het avAnt Provinciaal Onderwijs
Zo doen zij het

Hoe smeed je verbinding in een superdiverse school?

avAnt Antwerpen verbindt leerlingen van wie de overtuigingen soms ver uiteen liggen. Het vertrekpunt: de verplichte 6 uur interlevensbeschouwelijke competenties.

leerlingen van het Lucernacollege in Merksem met hun mini-onderneming
Zo doen zij het

Mini-onderneming: “Zeepjes verkopen werkt niet meer”

‘A plastic free school’ is mini-onderneming 2.0. De meisjes uit 6 Handel zijn plastic experts, maken producten van afval en sensibiliseren schoolgenoten.

Leerlingen werken in de versafdeling, drogisterij of bakkerij. 10.000 klanten uit Tilburg doen wekelijks hun inkopen in het winkelcentrum.
Trend

“Zo echt kan leren zijn”

Een echt hotel met leerlingen als personeel. Oudere leerlingen die jongere coachen en leiding geven. Dat is pas levensecht leren volgens De Rooi Pannen.

Marleen Metens op de fiets
Zo doen zij het

Mobiliteitsbeleid op school: de fiets op nummer 1

Een goed mobiliteitsbeleid: hoe doe je dat? Mobiel 21 zet je op weg in 5 stappen. En sportleraar Marleen vertelt hoe zij iedereen op de fiets krijgt.

Poster met gedicht van Daniel Billiet naar aanleiding van de Dag van de Poëzie
Klik & Print

Hang je school vol poëzie

De trap, de speelplaats, zelfs het toilet: hang je school vol poëzie. Gedichten met een knipoog, eentje voor elke plek op school. Klik & print!

leerlingen betogen voor het klimaat in Brussel
Specialist

Klimaat: kom als school in actie

"Geef het klimaat een grotere plaats in de eindtermen," zegt lerarenopleider Pieter Boussemaere, "dan maak je leerlingen echt klimaatambassadeurs." 10 klimaatacties voor scholen.

Leraar Gie aan het voorlezen in de klas
Zo doen zij het

“Begin je les met een verhaal, en je krijgt aandacht”

Leraar Gie begint elke les Nederlands voor zijn zesdejaars met een verhaal. Zo krijgt hij de aandacht, en steekt hij hen aan met zijn passie voor verhalen en lezen.

klasbezoek Zwin
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in het Zwin Natuur Park – Knokke-Heist

Juf Evelien bezoekt het Zwin in Knokke-Heist met haar vierde leerjaar. Daar gaan milieu-educatie en strandjutten hand in hand met bezinning in een luisterduin. Bereid je klasuitstap voor met Lerarenkaartkorting.

duurzame voeding op school
Schooltips

Duurzame voeding verbetert leerprestaties én de wereld

Met duurzame voeding werk je aan wereldburgerschap, ouderbetrokkenheid én een brede school. En je leerlingen presteren nog beter ook! Hoe begin je eraan?

Femke Demeester aan een standing desk
Specialist

“Leraar, laat je leerlingen minder stilzitten”

6 tot 9 uur! Zolang zitten je leerlingen gemiddeld stil per dag. Zitgedrag wordt al snel gewoontegedrag. Femke De Meester van Vlaams Instituut Gezond Leven geeft raad.

leerlingen tijdens bewegingstussendoortjes
Zo doen zij het

Bewegen tijdens de les? Het kan zó.

5 leraren vertellen hoe ze hun leerlingen frisser, productiever en creatiever krijgen in de les door hun zitgedrag te doorbreken.

Ruben Luyten speelt muziek in de klas
Duiding

Muziek in de klas: meer dan liedjes zingen

“Maak muziek tot een vast onderdeel van je les, en je leerlingen leren beter. En ze doen het ook liever.” Dat besluit Ruben Luyten, leraar zesde leerjaar.

Karin Heremans over wij-zij-denken
Zo doen zij het

Wij-zij-denken op school: wat doet de directeur?

Karin Heremans is al jaren evenwichtskunstenaar in het wij-zij-denken. Wanneer een boze ouder vertelt dat hij met haar in oorlog is of een conflict tussen leerlingen dreigt te polariseren, gaat ze niet in de tegenaanval. Wat is haar strategie?

expert polarisering Bart Brandsma
Specialist

“Een leraar is de burgemeester van zijn klas”

"We leven in een wereld die steeds meer polariseert", vertelt expert Bart Brandsma. Zijn polariseringsmodel geeft leraren inzichten in de dynamiek van het wij-zij-denken. En 4 gamechangers om polarisering in de klas of op school te counteren.

Leraren Angeligue en Sara van het Brusselse Imelda-Instituut
Zo doen zij het

Meervoudige identiteit verbindt leerlingen

Leerlingen hebben een meervoudige identiteit. Leraren Angelique en Sara zetten die in tegen wij-zij-denken.

polarisering: Didier Veeckman met leerlingen op de speelplaats
Zo doen zij het

“Wij-zij-denken? Focus niet op nationaliteit of religie”

Hoe verval je op een multiculturele school niet in wij-zij-denken? "Focus niet op nationaliteiten of religies", zegt Didier Veeckman.

Community service learning : leerlingen werken samen aan hulpmiddel voor kinderen met een beperking
Trend

Samen spaghettisaus maken met 1 hand: wat leer je daaruit?

Community service learning: een nieuwe buzz-woord in onderwijsland. 3 secundaire scholen uit Wetteren zijn de pioniers in Vlaanderen.

Katrien Demaeght in de gang van de school met het fotoproject aan de muren
Zo doen zij het

Foto’s van ouders brengen sfeer op school

Ouders duidelijk maken dat ze welkom zijn op school? "Hang foto's van hen op", adviseert brugfiguur Katrien. Met dit fotoproject werkt het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius in Gent aan meer ouderbetrokkenheid.

onderzoekers Ellen Claes en Dorien Sampermans (KULeuven)
Duiding

“Democratie moet je ervaren op school”

Vlaamse 14-jarigen scoren steeds beter voor burgerschapszin en politieke kennis. Maar ze zijn daarom nog geen actieve burgers. Dat blijkt uit onderzoek.

2 kleuters in de klas
Zo doen zij het

Wereldburgerschap begint in de kleuterklas

“Oorlog en vrede? Dat is ruziemaken en het bijleggen”, leert juf Sylvie haar kleuters. Met wereldburgerschap begin je het best zo vroeg mogelijk.

Jan Verschueren over wereldburgerschap
Specialist

Wereldburgerschaps­educatie: meer dan Dikketruiendag

“Democratie, diversiteit, duurzaamheid, dat zijn thema’s waar je leerlingen elke dag in de klas mee geconfronteerd worden”, zegt Jan Verschueren van Kleur Bekennen. “De omstandigheden zijn dus ideaal om op school te werken aan wereldburgerschapseducatie.” Maar wat is dat nu precies? Hoe pak je het aan? En past ook…

wereldburgerschap in de klas
Zo doen zij het

“We leren met hart, hoofd en handen”

In 3 stappen maken leraren Michiel en Charlotte wereldburgers van hun leerlingen. Eerst kiezen ze een thema. Dan maakt de klas een analyse en kiest een actie.

Bieze Van Wassenhove over wereldburgerschapseducatie
Tips

Wereldburgerschap in je klas: durf van mening te verschillen

Fair trade is voor groene jongens! Vluchtelingen zijn er hier al genoeg! Bij thema’s rond wereldburgerschapseducatie (WBE) bots je soms op weerstanden van leerlingen. Hoe ga je daarmee om?

wereldburgerschapseducatie: leerlingen maken douane op de speelplaats
Zo doen zij het

Wereldburgerschap: het hoeven niet altijd grote acties te zijn

Het Wereldteam van Humaniora Kindsheid Jesu in Hasselt zet zich in voor een betere samenleving. Nu en in de toekomst, hier en elders op de planeet.

bewegend leren in de klas
Zo doen zij het

Bewegend leren: “Tafels en stoelen buiten”

Juf Wytske kiest voor bewegend leren. Met mobiele bankjes maakt ze altijd de beste klasopstelling voor elke werkvorm. Check de 360°-video en stap zelf binnen in haar bewegende klas.

Portret imam Khalid
Zo doen zij het

Imam Khalid brengt moslims en niet-moslims dichter bij elkaar

"Eén ontmoeting met een moslim kan je blik op de islam veranderen." Met dat uitgangspunt trekt Khalid Benhaddou naar scholen om te praten met leerlingen en leraren. Bekijk hoe hij dat aanpakt.

Jongen aan het drinken tijdens de les
Mag dat?

Drinken en plassen verbieden tijdens de les?

Of een kind al dan niet mag drinken en plassen tijdens de les hangt af van de leraar of het schoolreglement. Maar het gezond verstand primeert als het om gezondheid gaat.

Radicalisering: portet Stijn Sieckelinck
Specialist

“Radicaal? Elke puber is radicaal”

“Radicaliserende jongeren willen de wereld veranderen. Met dat idealisme kan je wél werken”, zegt pedagoog Stijn Sieckelinck. 4 tips.

Meisje snuit neus
Schooltips

Griep: zo verminder je de kans op besmetting op school

De griep is heel besmettelijk. Zowat elke winter stellen artsen dan ook een grieppiek vast. Scholen en klassen zijn een broeihaard voor het virus. Neem dus je voorzorgen en leer leerlingen een goede hygiëne aan.

EHBO-poster tegen raam
Klik & Print

EHBO-poster: zo help je bij ongevallen

1 beeld toont 7 situaties waarbij je het hoofd het best koel houdt. Echte EHBO in heldere taal en met duidelijke instructies.

Leraar bedekt oren in klas
Duiding

Lawaai op school geeft leraren gehoorproblemen

Een grote groep leerlingen in een kleine ruimte kan veel lawaai maken. In de sporthal loopt dat op tot 127 dB(A), het geluid van een startende straaljager. En dat doet pijn aan de oren.

Twee meisjes eten appel en wortel
Schooltips

Afspraken over gezonde voeding zonder heisa

Afspraken rond dranken, tussendoortjes of de brooddoos schieten bij ouders soms in het verkeerde keelgat. Soms gaan scholen ook redelijk ver in die afspraken. Hoe ontmoeten school en ouders elkaar halfweg? Loes Neven van het VIGeZ geeft advies.

Khalid Benhaddou over radicalisering
Duiding

“Om radicalisering te stoppen, moet je het verhaal erachter kennen”

Hoe komt het dat moslimjongeren van eigen bodem plots beslissen om terreurdaden te stellen? "Verschillende islamitische bewegingen zijn actief in Europa. Hun zwart-witdenken en traditionele concepten spreken jongeren aan”, stelt Khalid Benhaddou.

fietsenstalling als metzfoor gebruikt in debat over eindtermen
Wat vind jij?

13 dingen die we op school willen leren

Zelfkennis, nieuwsgierigheid en sociaal engagement, dat moet je leren op school. Zo zeggen de Vlamingen in een publiek debat over de eindtermen.

vrouw probeert te spreek met moslima
Gesprekstips

In gesprek met radicale jongeren: 9 tips

Je vermoedt dat een jongere radicaliseert. Hoe reageer je? Vaak is een gesprek de beste eerste stap. Maar hoe pak je zo'n gesprek aan? 9 tips.

icoontjes van personen bij wie je terecht kan bij radicalisering
Hulplijnen

Waar kan je terecht bij vermoedens van radicalisering?

Heb je als school een vermoeden van radicalisering? Hier kan je terecht voor hulp, informatie en lesmateriaal.

leerling staat trots voor bord
Tips

Hoe maak je jongeren weerbaar voor extremisme?

Weerbare kinderen zijn veerkrachtige kinderen. Om extremisme te bestrijden, maken we leerlingen het best kritisch, trots, assertief en positief.

twee tieners kussen
Duiding

Hoe ontwikkelt een kind zich seksueel?

Soms vraag je je af of het gedrag van je leerlingen normaal is. Seksuoloog Svenja Vergauwen van Jong & Van Zin vzw gidst je door de seksuele ontwikkeling van kinderen. Die begint al bij de geboorte.

Zoontje plakt samen met mama stickers op de potjesplan
Klik & Print

Potjesplan: oefen op het potje gaan

Als een peuter toe is aan zindelijkheidstraining, dan kan dit potjesplan helpen. Je beloont het met een mooie sticker.

iemand gooit eten in de vuilbak
Schooltips

Minder voedsel verspillen op school: 6 tips

Elk huishouden in Vlaanderen gooit jaarlijks 33 kilogram perfect eetbaar voedsel weg. Lees 6 eenvoudige ingrepen om voedselverspilling tegen te gaan in jouw school.

Glas water en drinkmeter
Klik & Print

Leer kinderen voldoende water drinken

Kinderen zouden minstens 5 keer per dag een vol glas water (150 ml) moeten drinken. Juist ja, water. Hoe krijg je ze zover? Daag ze uit met deze drinkmeter.

kind met cavia
Mag dat?

Welke dieren mag je houden op school?

Welke dieren mag je houden op school? Hoe kies je die het best? En mag dat wel, dieren houden op school?

Directrice aan het woord over leerling die naar Syrië trok
Verhaal

“Nooit gedacht dat een van onze leerlingen naar Syrië zou vertrekken”

Radicalisering: Khalid vertrok naar Syrië. Niemand op school had dit zien aankomen. Hoe blijft de school achter?

Illustratie van een mama die de natkamtest doet
Doe het zelf

Luizen uitroeien in 8 stappen

Hoe weet je of een kind luizen heeft? Gebruik de natkamtest! De luizen nadien uitroeien, doe je in 8 simpele stappen.

radicalisering: tiener met bivakmuts
Tips

Hoe herken je signalen van radicalisering op school?

Jongeren stellen radicaal gedrag. Daarvoor zijn het pubers. Maar soms is er meer aan de hand. Herken jij signalen van radicalisering?

illustratie met luidspreker, vuist en granaat
Duiding

Wat is radicalisering?

Jongeren doen radicale uitspraken of stellen wel eens radicaal gedrag. Daarom zijn het pubers. Radicalisering is een grillig proces dat uit verschillende stadia bestaat. Wanneer wordt radicalisering een probleem?

Jongen met kap op het hoofd en gsm
Schooltips

Radicalisering? 7 tips voor een preventief schoolklimaat

Hoe voorkom je dat je leerlingen radicaliseren? Hoe praat je daarover in je klas? En welke houding neem je daarbij aan als leraar? 7 tips.

Andere thema's binnen Klastips